Emile Ratelband, je valt door de mand

Met enige teleurstelling las ik een bericht dat Emile Ratelband onlangs voor de rechtbank in Arnhem een pleidooi hield, om zijn leeftijd wettelijk met twintig jaar terug te schroeven.

Hij vergelijkt zijn verzoek met het veranderen van het geslacht van een transgender op het paspoort.

Als motief voerde hij aan, ernstig te lijden onder alle praktische beperkingen waar hij als bijna zeventigjarige tegenaan loopt. Hij stelt onder meer dat bedrijven hem niet willen inhuren omdat hij 69 is. Daarnaast zou Ratelband naar eigen zeggen meer aandacht krijgen op Tinder als hij daar niet hoeft te ‘liegen’ over zijn wettelijke leeftijd. Bovendien is Ratelband diep beledigd omdat hij AOW krijgt. Ook voelt hij zich jonger dan zijn paspoort aangeeft.

Ondanks dat er een kans is dat dit fake nieuws is, een schreeuw om aandacht of een verlate 1 april grap van Emile, inspireert dit bericht mij toch om te reageren.

Ik maak eerst even mijn punten:

  1. Waarom willen de bedrijven jou niet meer inhuren, Emile? Heeft dat met je leeftijd te maken? Als je die belemmering in je hoofd hebt, ga je gelijk krijgen. Dat is de wet van aantrekking waar jij veel over hebt gesproken.
  2. Emile, waarom zou je moeten liegen? Je ziet, nu je eerlijk bent, krijg je veel meer aandacht. Iedereen heeft het er over. En heus, het is geen komkommertijd in de media met mensen als Trump en Erdogan.
  3. Diep beledigd vanwege jouw AOW? Ik wist niet dat ‘AOW’ de macht had om jou te beledigen. Het is toch gewoon een bedrag dat elke maand op jouw rekening komt?
  4. Die transgender vergelijking gaat niet op voor zo’n machoman als jij.

 

Waarom mijn reactie?

Emile, meer dan 30 jaar geleden heb ik kennis gemaakt met jou tijdens een ‘vuurloop-sessie’ die ik organiseerde bij de studieclub SMC waar ik lid van was. Mensen kunnen denken over jou wat ze willen, maar deze sessies deed jij geweldig. Ik genoot van jouw energie en humor. Ook de boodschap achter jouw vuurloopsessie sprak mij aan: jouw diepe emotie van gevaar, een gloeiend tapijt van houtskool waar je met je blote voeten overheen moet lopen, kan je rationaliseren met jouw cognitieve vermogen, jouw denkvermogen.

Geweldig. Ik stond ook vooraan om te lopen, toen we zover waren.

Toentertijd organiseerde ik de ’Junior Managers Day’, het eerste ‘banen’ event in Nederland voor afgestudeerde HBO en WO studenten. Op mijn vraag of jij tijdens dat event een vuurloop wilde organiseren, zei je onomwonden ja. Je kreeg 800 jonge mensen over het vuur op de parkeerplaats van het Congresgebouw in Den Haag. Gratis en voor niets en je kwam alle afspraken nauwkeurig na. Fantastisch!

Vandaar mijn teleurstelling over dat bericht. Zo ken ik je niet.

Emile, je noemt jezelf een bewustzijnsverruimer, maar ik denk je fantasie met jou op de loop is gegaan.

Pak de boeken er nog eens bij:

Eerst even een korte zin uit jouw eigen uitgave ‘De Vuurloper’: ‘…..dat wie gelukkig en bewust in het leven functioneert, keuzes maakt om plezier te krijgen en/of om pijn te vermijden…’

Maar ik wil een tandje dieper: De boeddhistische leer, want je geeft aan nu ‘monnik’ te zijn met een knipoog naar Boeddha. De leer van Boeddha kent een aantal inzichten:

  • Het leven wordt gekenmerkt door lijden (fysieke en mentale problemen). De oorzaken voor dit lijden zijn verstorende gevoelens als gevolg van onwetendheid en irreële percepties.
  • Dit lijden wordt bepaald door hoe wij het leven ervaren en begrijpen. Hieruit volgt dat wanneer we onze percepties veranderen, we ook onze ervaring van problemen kunnen veranderen, en zelfs geheel kunnen beëindigen.
  • Door het beheersen van onze eigen geest kunnen we ons geleidelijk ontdoen van irreële percepties en we maken onszelf kalm en vredig door de werkelijkheid beter te begrijpen.

Emile, ik ben onlangs 70 geworden en heb me voorgenomen dat de komende 20 jaar de beste van mijn leven zullen worden! Jij bent ook bijna 70. Maak er een feestje van!

Binnenkort komt mijn boek uit: ‘De Stoïcijnse Belofte’. Dit geeft je ook inzicht in hoe je beter met dit soort vraagstukken kunt omgaan. Als je mij jouw adres geeft, Emile, stuur ik je graag een gesigneerd exemplaar.